Экономика
МТСБУ запропонувало НБУ збільшити страхові суми з ОСЦПВ на 23%

МТСБУ запропонувало НБУ збільшити страхові суми з ОСЦПВ на 23%

МТСБУ звернулось до Національного банку України з пропозицією підвищити страхову суму ОСЦПВ. Бюро пропонує збільшити максимальні розміри виплат за шкоду, заподіяну майну потерпілого, до 160 тис. грн, за шкоду життю та здоров’ю – до 320 тис. грн. Зараз страхові суми становлять 130 тис. грн та 260 тис. грн відповідно. Згідно з чинним законодавством, розмір страхових сум може бути підвищений відповідно до показника інфляції.

За підсумками 1 кв. 2021 р. на виплати за шкоду майну, що перевищує суму в 130 тис. грн, припадає 0,65% від загальної кількості виплат, зроблених страховиками ОСЦПВ, проте сума таких виплат складає понад 4,3% від загальної суми.

«Збільшення страхових сум з ОСЦПВ стане кроком до більш справедливої та ефективної системи захисту інтересів постраждалих у ДТП. Щорічно відбувається близько тисячі випадків, коли розмір шкоди автомобілю більший, ніж страхова сума за полісом ОСЦПВ. Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування. Зараз же їм доводиться вимагати компенсації, що перевищує страхову суму, від винуватця ДТП, і для цього часто необхідний тривалий судовий розгляд», – пояснює генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Крім того, в МТСБУ наголошують, що перегляд страхових сум дозволить вирішити законодавчу колізію, яка виникла після підвищення розміру мінімальної заробітної платні до 6 тис. грн. Закон «Про ОСЦПВ» передбачає, що розмір виплат за шкоду життю та здоров’ю встановлюється у прив’язці саме до цього показника.

«У деяких випадках, наприклад, у разі смерті чи інвалідності постраждалого, розрахункова виплата може перевищувати розмір страхової суми. Перегляд страхових сум розв’яже і цю проблему», – звертає увагу генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Також МТСБУ пропонує збільшити ліміт виплат за європротоколом з 50 тис. грн до 80 тис. грн.

Європротокол – спрощений спосіб оформлення ДТП без виклику поліції у випадках, якщо обставини аварії відповідають певним вимогам. Таку ж назву має спеціальний бланк європейського зразку, що заповнюється учасниками ДТП у паперовому або електронному вигляді та є підставою для виплати страхового відшкодування. Оформити електронний європротокол можна, скориставшись будь-яким гаджетом із доступом до мережі інтернет на веб-сторінці https://dtp.mtsbu.ua/ або у мобільному застосунку «Мій поліс».

У Бюро впевнені, що зростання ліміту виплат сприятиме активнішому використанню європротоколу українськими водіями у разі ДТП.

У січні-травні 2021 р. кількість вимог, врегульованих з використанням європротоколу, зросла на 34% порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. За європротоколом постраждалим сплачено понад 270 млн грн, це третина від загальної суми виплат (+45%). «Наша мета – щонайменше 50% виплат, здійснених за європротоколом», – зауважує Володимир Шевченко.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

МТСБУ
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть