Экономика
МТСБУ виплатило близько 13,2 млн грн за збанкрутілі страхові компанії

МТСБУ виплатило близько 13,2 млн грн за збанкрутілі страхові компанії

За 2020 рік Моторне страхове бюро України (МТСБУ) здійснило 601 виплату за страхові компанії-банкрути. Загальна сума таких виплат склала близько 13,2 млн грн, що на 69% менше, ніж аналогічний показник 2019 року. Відшкодування відбувалося з Фонду захисту потерпілих, існуючого в рамках МТСБУ.

За зобов'язаннями шести страховиків, які припинили роботи на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами в установленому законодавством порядку, зроблено 463 виплати шляхом повернення базового гарантійного внеску (БГВ) таких страховиків до фонду МТСБУ на загальну суму майже 10 млн грн.

Згідно з вимогами законодавства, МТСБУ має право почати виплати за страховиків-банкрутів тільки після завершення процедури банкрутства або ліквідації. До цього моменту МТСБУ не має права повернути постраждалим у ДТП базовий гарантійний внесок. Також, МТСБУ не може здійснювати виплати, якщо процедура банкрутства або ліквідації вже почалася. Таким чином, клієнти таких компаній повинні очікувати повного завершення процесу. Згідно з чинним законодавством, процедура банкрутства може тривати до 12 місяців, а також може бути продовжена ще на 6 місяців за рішенням Господарського суду.

«Недосконалість чинної процедури виплат по банкрутах створює патову правову ситуацію, несправедливу по відношенню до людей, які постраждали в ДТП. Необхідно передбачити механізм, щоб виплати за страховиків, які не виконали зобов'язань перед постраждалими, починалися відразу після того, як ці компанії перестають бути членами МТСБУ. Тоді постраждали в ДТП зможуть швидше отримати відшкодування, а не чекати завершення тривалих юридичних процедур», – говорить генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Нагадаємо, у 2019 році виплати МТСБУ за збанкрутілі страхові компанії стали найвищими за всі попередні роки. Сума склала 42,3 млн грн. З них тільки за зобов'язаннями СК «Україна» було виплачено 32,7 млн грн.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

МТСБУ
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть