Политика
Україну звинуватили в саботажі порад антикорупційного органу ЄС

Україну звинуватили в саботажі порад антикорупційного органу ЄС

Україна фактично ігнорує рекомендації антикорупційного органу Ради Європи (GRECO). Це випливає зі щорічного звіту антикорупційного органу Ради Європи.

У доповіді розглянуті заходи щодо запобігання корупції, ухвалені у державах-членах GRECO у 2020-му році під час четвертого раунду оцінювання, і стосується парламентаріїв, суддів та прокурорів, та під час п’ятого раунду оцінки, в якому основна увага приділена центральним урядам, зокрема, вищим виконавчим функціям, і правоохоронним органам.

Зазначається, що під кінець минулого року держави-члени GRECO повністю виконали майже 40% своїх рекомендацій щодо запобігання корупції щодо депутатів, суддів та прокурорів.

До кінця року було повністю проведено 5-й раунд оцінки, і вже завершено звіти про оцінку щодо 21 держави. Особливе занепокоєння у GRECO викликало небажання деяких держав розкривати офіційну інформацію щодо законів про свободу інформації, лобіювання, а також конфлікти інтересів.

За інформацією звіту, станом на 31.12.2020 року Україна повністю виконала тільки 5-ть із 41-ї рекомендацій, опублікованих GRECO. 25-ть – виконані частково, а 11-ть не виконано зовсім.

Вказано, що Боснія і Герцеговина – єдина країна, яка досі повністю не виконала жодної рекомендації GRECO. Країни з дуже низькою часткою реалізованих рекомендацій: в Австрії – 5%, Туреччини – 6,5%, Португалії – 6,7%, Чехії – 7%, України – 12%, Бельгії – 16%, Монако – 16%, Іспанії – 18%, Молдови – 22%, Андорри – 23%, Сербії – 23,5%.

Країни з дуже низькою часткою повністю реалізованих рекомендацій щодо прокурорів стали: Україна – 6,7%, Туреччина – 8,3%, Сербія – 16,7%, Монако – 20%, Молдова – 20%, Угорщина – 20% і Чехія – 20%.

Нагадаємо, що у Міжнародному валютному фонді висловили занепокоєння у зв’язку з деякими пунктами антикорупційної реформи України.

Як повідомлялося, у 2020 році економічний ефект від діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) склав 1,9 млрд гривень.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

ЄС корупція
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть