Политика
Україні критично не вистачає суддів, тисячі порушників уникають покарання

Україні критично не вистачає суддів, тисячі порушників уникають покарання

Тисячі п'яних за кермом та хуліганів уникли покарання, оскільки судити їх було нікому. У семи судах по Україні немає жодного судді, ще у восьми - є, але судити не мають права. Загалом же в Україні не вистачає понад дві тисячі суддів.

Зокрема, Валентина Троцюк - нова і єдина суддя Радивилівського райсуду. Майже рік тут не було жодного засідання, бо нікому було проводити. Тамтешні судді пішли у відставку, відряджені мали право судочинства лише рік. І якщо справи ще кримінальні можна скеровувати в інші суди, то інші - не розглядалися.

"На сьогодні у провадженні є десь близько 1100 справ про адміністративні правопорушення і близько тисячі цивільних справ", - зазначила  Троцюк.

Люди чекали розлучень, аліментів та спадщини, а дрібні хулігани, сімейні дебошири та п'яні водії залишалися безкарними. 

"За нашими підрахунками близько 600 правопорушників уникнули відповідальності", - зауважив керівник апарату Радивилівського районного суду Юрій Мартин.

Термін притягнення згідно з законом - три місяці.

Зокрема, весною не могли позбавити батьківських прав Вероніку. У неї - п'ятеро дітей. Вона підіймала на них руку, психологічно тиснула, пила. У службі у справах дітей зазначили, що, на щастя, поки чекали суддю - вдалося прилаштувати дітей у спеццентри і не повернути матері. Напередодні вона з ножем напала на співмешканця. 

"Під час сварки спричинила ножове поранення потерпілому, внаслідок якого останній помер", - повідомив керівник слідчого відділення Радивилівської поліції Сергій Ясинський.

Наразі Вероніка перебуває в слідчому ізоляторі. Однак коли почує вирок за вбивство і коли її зможуть позбавити прав на дітей - невідомо. Бо хоч суддя уже і є, але судити не може: ще не присягла.

"Близько 7 тисяч посад суддів в Україні. Зараз наразі працює 4 900 суддів. Тобто, ви самі відчуєте, який шалений кадровий голод", -  розповів заступник голови Ради суддів України Єгор Краснов.

Після присяги могли б відновити роботу вісім судів з 15 паралізованих в Україні. Але дата відновлення поки що невідома. Та й один суддя на район – замало.

Про стоси справ говорить вже суддя Гощанського райсуду. Він чекає призначення колеги, бо тут майже два роки єдиний. По штату має бути три. Тому суддя працює ненормовано. Його рекорд - майже 70 засідань за адмінматеріалами у день.

"Європейські стандарти і ті розрахунки, які проводить Державна судова адміністрація, - до 200 справ має бути навантаження судді в рік, а в нас така статистика: 140 в місяць", - зазначив суддя Гощанського районного суду Дмитро Пацко.

До того, як став тут єдиним суддею, - його колеги пішли у відставку, а сам Дмитро Пацко чекав продовження повноважень - Гощанський суд півтора року теж був паралізований.

Серед сотень правопорушників, які тоді уникли відповідальності, був місцевий священник. Отець Дмитро на свято Дмитра біля села Дмитрівка вчинив п'яну ДТП одразу з чотирма автівками.

"Справа щодо отця Дмитра була закрита у зв'язку із закінченням строку притягнення до відповідальності", - повідомила заступниця керівника апарату Гощанського районного суду Юлія Іщенко.

Щоб судова система запрацювала, потрібна вища кваліфікаційна комісія суддів. В Україні її зараз немає взагалі. Суддів призначають за рекомендаціями колишньої, уже розформованої. Кандидатів на суддівські посади - 467. А  треба щонайменше вчетверо більше. Нову комісію створити не можуть, бо до законодавства внесли зміни, і щоб її сформувати - треба міжнародних представників.

"Ці міжнародні інститути не делегували своїх представників до своєї комісії, тому вона фактично вона взагалі не була створена", - зазначив Єгор Краснов.

Тому знову очікують змін до закону про судоустрій і статус суддів. Коли це буде - теж поки без відповіді.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

суды видеоновости
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть