Происшествия
Під час карантину зросло число хабарів: чиновники "працювали"

Під час карантину зросло число хабарів: чиновники "працювали"

В Україні, незважаючи на карантин, зросла кількість виявлених фактів хабарництва, збуту наркотиків, зґвалтувань, злочинів, пов'язаних з насильством у сім'ї, і замовних убивств. Такі дані про рівень злочинності в країні за перше півріччя – 2020 оприлюднив Офіс генерального прокурора.

Загалом по Україні число злочинів зменшилося. Наприклад, якщо за перше півріччя – 2019 у країні було зареєстровано понад 258 тис. правопорушень, то за останні 6 місяців – трохи більше 215 тис.

Водночас виявилося, що в карантин виросла кількість випадків, коли громадяни пропонували хабарі чиновникам. У порівнянні з першим півріччям 2019 року таких правопорушень стало майже на 300 більше.

"Річ у тім, що в карантин більшість чиновників все ж працювали. Певному колу громадян, незважаючи на обмеження, були потрібні ті чи інші документи, дозволи, хтось не захотів бути залученим до відповідальності й тому намагався вирішити свої питання, пообіцявши або давши неправомірну вигоду", – пояснює правозахисник і адвокат Іван Ліберман.

За даними правоохоронців, істотно знизилося число крадіжок (з 114 тис. у першому півріччі 2019-го до 79 тис. у 2020-му), в тому числі квартирних (5458 проти торішніх 8710) і кишенькових (1891 проти торішніх 3811). Також трохи (на 232) знизилося число автокрадіжок.

"На це вплинув карантин. З об'єктивних причин у злодіїв не було поля для діяльності: більшість громадян тривалий час перебувала вдома. Тому ті, хто промишляв квартирними і кишеньковими крадіжками, не змогли розгорнути свою діяльність", – розповіли нам оперативники поліції.

Втім, у деякі квартири, порожні під час карантину, злодії таки навідувалися.

"Нашу квартиру з початку року обікрали двічі. Перший раз у січні, другий раз під час карантину, зовсім недавно. Злодії перевернули всі речі у квартирі, але нічого не знайшли. Річ у тім, що ми переїхали із цієї квартири і відвезли цінні речі. Цікаво, що не взяли ні в перший раз, ні в другий купюру номіналом в 50 доларів, яка лежала на видному місці", – розповів свою історію в соцмережі один з киян.

На початку карантину в Харківському інституті соцдосліджень прогнозували: якщо карантин затягнеться на тривалий час, то в Україні почне зростати число шахрайств та майнових злочинів. Як видно зі статистики, за нинішні пів року в країні відзначено трохи більше 17 тис. афер, тимчасом як у першому півріччі 2019-го – на 2 тис. більше.

"Звичайно, карантин вплинув на певні види злочинів. Наприклад, стало більше фактів домашнього насильства через те, що більшість людей були змушені перебувати вдома. І для домашнього насильства, і для інших злочинів характерні спалахи", – говорить експерт Харківського інституту соцдосліджень Андрій Черноусов.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть