Здоровье
The Guardian: ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

The Guardian: ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

Як пандемія COVID-19 закінчиться? Поширена мудрість говорить, що криза ослабне вже через кілька місяців, коли випробування деяких противірусних препаратів закінчиться успіхом. А через кілька років, коли з'явиться вакцина, ми зможемо повністю викорінити коронавірус.

"Однак, навряд чи пандемія закінчиться саме так. Є багато ознак того, що лікарські засоби від коронавірусу з'являться досить скоро. Але сам факт їхнього існування не гарантує, що люди зможуть отримати доступ до них. Насправді, пандемія COVID-19 закінчиться так само, як і будь-яка інша: ліки і вакцини будуть поховані під патентними паперами. І фармацевтичні компанії будуть вирішувати, хто житиме, а хто помре", - пишуть на сторінках The Guardian дослідник Університетського медичного центру Гронінгена Еллен 'тГоен і координатор проекту AccessIBSA Ачал Прабхала, який веде кампанію за доступність ліків в Індії, Бразилії й ПАР.

Прийнято вважати, що монополії, які наділяють окремі компанії ексклюзивним контролем над ресурсом, - ринковий провал. І його можна виправити за допомогою антимонопольного законодавства. Медичні патенти - це еквівалент легальної монополії. Теоретично патенти покликані винагородити фармакологічні компанії за інвестування в дослідження й розробку медикаментів. Важливо те, що вони повинні бути тимчасовими. Патент триває 20 років. Але на практиці патентування невеликих змін у формулі розширює цей термін, блокуючи ринкову конкуренцію й наділяє фармакологічні компанії владою встановлювати ціни.

В 1996 році кілька компаній вивели на ринок в США терапію для лікування ВІЛ/СНІД. Цей набір антиретровірусних препаратів перетворив вірус, який був смертним вироком, в хронічну хворобу. Ця лікувальна програма коштувала 6,5 тисяч фунтів стерлінгів на рік для однієї людини. У більшості регіонів світу це було рівносильно тому, що лікування насправді не існує. Лише в 2004 році, після того, як мільйони людей померли від ВІЛ/СНІД, в Індії і ПАР люди змогли дозволити собі ці ліки.

Автори зауважують, що вже зараз можна побачити, як медичні монополії обмежують лікування коронавірусу. Приміром, всі знають, що медичним працівникам не вистачає масок №95. Але мало хто знає, що компанія 3М володіє більш ніж 400 патентів на респіраторні засоби захисту, жорстко обмежуючи, хто може виробляти й постачати в США таку продукцію. Політики закликали 3М передати свої патенти під час пандемії, щоб можна було збільшити виробництво захисту. Також в розпал нестачі тестів на COVID-19, французький виробник діагностичних засобів подав заявку в Управління продовольства й медикаментів США з проханням екстрено дозволити продавати свою продукцію на американський території. Але дочірня компанія Softbank подала в суд на неї за порушення патенту.

Найбільш перспективні засоби для лікування коронавірусу, які проходять клінічні випробування вже зараз, зв'язані патентами. Серед таких favipiravir, який використовують для лікування грипу, а також суміш з Iopinavir і ritonavir, яку продають під брендом Kaletra для лікування ВІЛ/СНІД. Всі ці препарати пов'язані з короткостроковими патентами. Remdisivir - ліки від еболи від біотехнологічної компанії Gilead - обмежені патентом до 2038 року. Минулого місяця Gilead почав вимагати статус "орфанного препарату" для Remdesivir через його потенційну користь при лікуванні COVID-19. Орфанний статус дає компанії урядову підтримку в розробці ліків від рідкісних хвороб, виробництво яких було б інакше невигідним. Однак, CIVID-19 точно не рідкісна хвороба.

Існує висока вірогідність, що вакцина від COVID-19 буде заблокована численними патентами. Виробництво таких препаратів - тепер великий бізнес. Для прикладу можна розглянути смертність новонароджених від пневмонії. Дві вакцини, які сьогодні використовуються, поховані під "товстим шаром патентів", які належать компаніям Pfizer і GlaxoSmithKline. Індія використовує вакцину Pfizer, роздрібна ціна повного курсу якої коштує 250 доларів. Організація GAVI допомагає країні отримати знижку на неї. Але навіть після цього Індії доводиться заплатити десятки мільйонів доларів. І лише невелика кількість індійських дітей отримують потрібне щеплення. Таким чином, через 40 років після того, як вакцину від пневмонії винайшли, 127 тисяч малюків в Індії продовжують помирати щороку. Тому що країна не може платити Pfizer 4,5 мільярда фунтів стерлінгів щороку.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

лекарства Covid-2019
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть