Здоровье
Що потрібно знати про донорство крові: як підготуватися

Що потрібно знати про донорство крові: як підготуватися

Сьогодні, 14 червня, відзначається Всесвітній день донора крові. Це міжнародне свято присвячене людям, які самовіддано готові пожертвувати своєю кров'ю заради порятунку життів інших людей. Про особливості процедури донорства в Україні в період коронавірусної пандемії читайте в нашому матеріалі.

Донором крові може стати будь-який бажаючий громадянин України у віці 18-60 років, з масою тіла не менше 50 кілограмів. Кров береться з вени на руці, загалом 450 мл за один раз і триває 5-10 хвилин.

Чому корисно здавати кров

  • Здавати кров корисно всім, оскільки кожна крововтрата стимулює роботу кісткового мозку, нові клітини вкидаються в кровотік і кров оновлюється, стимулюються імунна та ендокринна системи;
  • Донорство також є профілактикою серцево-судинних захворювань, оскільки позбавляє від надлишку крові, що створює навантаження на серце;
  • Згідно з медичною статистикою, ті люди, які регулярно здають кров, живуть на сім років довше! Людина почувається бадьорішою, енергійнішою і молодшою.

Список протипоказань до донорства

До донорства є низка протипоказань, і їх цілий список.

  1. Всі інфекції, гепатити, СНІД і сифіліс.
  2. Алкоголізм, перенесені порожнинні операції, бронхіальна астма і сильні порушення зору (від -6).
  3. Вагітні жінки і матері-годувальниці донорами також не можуть бути. Для останніх діє наступне правило: кров можна здавати через рік після пологів за умови, що грудне вигодовування припинено, або ж через три місяці після завершення лактації (та однаково не раніше, ніж через рік після пологів).
  4. Після грипу та ГРВІ всім бажаючим треба почекати місяць, жінкам після критичних днів – тиждень.
  5. Тим, хто набив татуювання чи зробив пірсинг, теж потрібно почекати рік після процедури, тому що під час її проведення є вірогідність підхопити інфекцію, яка може проявитися пізніше.

Як підготуватися донору до здачі крові

  • Перед здачею крові донори проходять медичне обстеження і здають кров на аналіз. Тільки після цього лікар допускає до здачі крові.
  • Донорам необхідно дотримуватися дієти: за два дні до здачі крові не вживати алкоголь, а за добу відмовитися від жирної їжі – молока, яєць, сирів, копченого, гострого, смаженого. Ці продукти збільшують кількість жирів у крові, що погіршує її якість. Напередодні забору крові важливо пити дуже багато рідини.
  • Також важливо добре відпочити, виспатися. У день процедури рекомендується легко поснідати.

День здачі крові: що потрібно знати донору, який працює

Незалежно від форми власності підприємства, у день здачі крові, а також у день медичного обстеження працівник має право отримати вихідний. І цей день, відповідно до Закону про донорство, роботодавець зобов'язаний йому оплатити. Для цього за три дні до проходження обстеження потрібно повідомити про це роботодавця письмово.

Винятки: якщо працівник перебуває у відпустці, відрядженні чи здає кров для надання невідкладної медичної допомоги постраждалим.

Також за бажанням донора, здача крові може здійснюватися безоплатно чи з оплатою. Згідно з постановою КМУ "Про підвищення рівня оплати давання донорами крові та (або) її компонентів", здача донорами крові оплачується за розрахунку 160 гривень за літр крові.

І пам'ятайте: здавати кров чоловікам можна не більше п'яти разів на рік, жінкам – не більше чотирьох. Будьте здорові!

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

исследования ученые
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть