Здоровье
Politico: поява вакцини від коронавірусу стане ще більшим викликом

Politico: поява вакцини від коронавірусу стане ще більшим викликом

Задоволення величезного попиту на ефективну вакцину проти коронавірусу буде вимагати координації історичних масштабів з боку вчених, фармакологічних компаній і уряду. Але національні мережі забезпечення навіть близько не готові до чогось подібного. 

Про це пише Politico, додаючи, що США вже зараз не можуть впоратися з нестачею спеціальних склянок, які використовують для зберігання будь-якої вакцини. Виробництво і доставка мільйонів доз також вимагає надзвичайно великих кількостей корків, які виготовляють лише кілька компаній у світі.

А ще будуть потрібні голки, шприци і морозильники. Низькі запаси будь-якого з цих компонентів можуть сильно сповільнити майбутні кампанії з вакцинації не менше, ніж нестача ключових хімікатів затримала масштабне тестування на коронавірус.

Масивні виробничі зусилля вже нарощуються для виготовлення сотень мільйонів доз перспективних вакцин, які зараз перебувають на завершальних стадіях випробувань. Вчені й уряди сподіваються, що бодай одна з них дійсно виявиться безпечною й ефективною. Ці зусилля можуть позмагатися з масштабною національною кампанію з вакцинації дітей проти поліомієліту за 1950-ті роки.

"Напевне, найбільшим викликом буде розширення масштабів реальної вакцини. Одна справа мати зразки для клінічних випробувань і матеріали у лабораторних кількостях. А зовсім інший виклик —це ефективне нарощення кількості цих матеріалів", - сказав експерт фармакології і виконавчий директор компанії ZEDPharma Джордж Зорич.

Потенційним ускладненням може стати ще й те, що США намагається розібратися з проблемою самостійно. Адміністрація відкинула всю міжнародну співпрацю, яку просуває ВООЗ. В цей час президент Дональд Трамп готується до виборів, які прийдуть листопаді я можуть стати референдумом на тему його реакції на коронавірус. Уряд уже намагається уникнути дорогих підводних каменів, які нашкодили розробці вакцин від нових загроз, таких як віруси Зіка і ебола.

Директор національного інституту алергічних й інфекційних захворювань Ентоні Фаучі вказав на ці виклики під час під час виступу в лютому. Великі виробники ліків могли "прогоріти" в минулому через гонитву за вакциною в розпал криз на кшталт епідемії еболи. Вони витрачали мільйони доларів на запуск виробництва, хоча їхню продукцію могли ніколи не використати.

"Ви інвестуєте сотні і сотні мільйонів доларів на масове виробництво чогось, що, як ви сподіваєтесь, може спрацювати. В цьому головна проблема. Буде дуже не просто вмовити велику компанію зробити це", - сказав Фаучі.

Цього разу уряд виділив майже мільярд доларів на дві експериментальні вакцини, які наразі проходять випробування на людях. Частина цих грошей піде на виробництво обох вакцин з надією на те, що хоча б одна із них спрацює. Саме створення ефективної вакцини за рік буде безпрецедентним досягненням, оскільки наразі рекорд — 4 роки. На додачу до цього всього, хоч вакцини й раніше розроблялися проти низки інших вірусів, ніхто ніколи не створював вакцину проти коронавірусу.

А потім буде потрібне забезпечення, щоб запакувати і доставити сам препарат. Кожній дозі потрібен флакон, корок, кришка і упаковка, які будуть підтримувати її стабільність під час доставки. І якщо скло, яке використовують для виробництва флаконів, ніяк не впливає на вакцину, то корок — зовсім інша справа. Виробникам потрібно обрати правильний матеріал: зазвичай гуму або латекс, — який не буде взаємодіяти з чутливими хімічними сполуками всередині флакона.

І у випадку флакона, і у випадку корка, виробник вакцини не може просто трохи змінити продукт або обрати іншого постачальника. Зазвичай потрібне затвердження цих змін з боку Управління з продовольства і медикаментів США. Тому швидке вирішення проблеми нестачі забезпечення стає дуже малоймовірним. У грудні 2017 року відомство створило проект інструкції, згідно з якою деякі зміни виробники можуть вносити у свої щорічні звіти і не чекати на їх схвалення. Цей проект поки не затвердили як політику. Але здатність змінювати продукт може бути критично важливою в той час, як увесь світ готується до появи потенційної вакцини від коронавірусу. Виробництвом корків у світі займається не так і багато компаній. У Пенсильванії компанія під назвою West Pharmaceutical Services - одна з головних гравців, яка виготовляє мільйони одиниць щодня на 25 заводах по всьому світі. Інший великий виробник — компанія Schott — базується в Німеччині.

Обидві компанії також роблять скляні флакони, хоча на цьому ринку конкуренція трошки більша як все США, так і глобально. За словами Зорича, Індія — найбільший виробник. Але нестача медичного скла стала проблемою ще до пандемії COVID-19 на початку цього року. Як писав аналітик Віджей Кумар, корінь проблеми був у нестачі піску. Пустельний пісок надто гладкий для використання у виробництві. А той, який можна було б брати з кар'єрів річкового дна, не просто дістати через закони у сфері охорони довкілля й інші обмеження. Проблема нестачі флаконів може зачепити не лише потенційну вакцину від коронавірусу, а й інші препарати, гостро необхідні лікарням.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

вакцина Covid-2019
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть