Здоровье
Очікувати появи української вакцини проти COVID-19 у найближчі два роки не варто – лікар-анестезіолог

Очікувати появи української вакцини проти COVID-19 у найближчі два роки не варто – лікар-анестезіолог

Очікувати появи української вакцини проти COVID-19 в найближчі два роки, а саме стільки тривають три фази розробки препарату, не варто.

Про це в ефірі Громадського радіо заявив Сергій Дубров, лікар-анестезіолог вищої категорії, експерт МОЗ, член робочої групи протоколу «Надання медичної допомоги для коронавірусної хвороби».

За його словами, для того, щоб з’явився будь який препарат на фармацевтичному ринку, в тому числі і вакцина, необхідно дотримуватися правил проведення клінічних досліджень. Вони включають в себе три фази.

«Наскільки мені відомо, в Україні не зареєстровано наразі жодних клінічних досліджень із застосуванням вакцини проти коронавірусу. Дослідження включає в себе три фази і цей період довготривалий. Щонайменше – півтора-два роки. Не думаю що ми можемо говорити про перспективу появи української вакцини найближчі два роки.»

До прикладу Дубров назвав РФ, де вже зареєстровано дві вакцини з порушенням усіх європейських і світових вимог щодо реєстрації лікарських засобів.

«Тобто, дослідження не включали третю, основну фазу клінічного дослідження, на якій до 50% препаратів потенційних не доходять до реєстрації.»

Нагадаємо, 20 жовтня українські вчені представили президенту результати доклінічних досліджень вакцини проти COVID-19. Дослідження розробників тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації цього вірусу у культурі інфікованих клітин людини.

 

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть