Здоровье
CNN: носити маски скоро доведеться навіть надворі

CNN: носити маски скоро доведеться навіть надворі

Кількість випадків зараження стрімко зростає в Європі. У Великій Британії зупинили процес виходу з карантину, а американці досі намагаються стримати велику кількість спалахів COVID-19.

В часи, коли поштовхи потенційної другої хвилі зараження вже починають бути відчутними, деякі уряди готуються застосувати новий інструмент. Йдеться про те, що експерти з питань охорони здоров'я місяцями закликали запровадити, а саме більш жорсткі вимоги носити маски. Про це пише CNN.

Останнім часом маски стали обов'язковими у всіх громадських місцях у іспанському Мадриді, в Гонконзі, на португальському Архіпелазі Мадейра, а також в Греції. Тут її потрібно одягати як надворі, так і в приміщенні. Такі правила, здається, суперечать давньому твердженню, що COVID-19 більш небезпечний в приміщенні. Уряд Великої Британії серед інших використав його як основу для своїх перших кроків на зустріч виходу з карантину, заохочуючи людей зустрічатися на свіжому повітрі. Парки, пляжі й цікаві природні місця по всьому світу були переповнені гостями впродовж всієї пандемії.

Але логіка, яка стоїть за рішенням посилити режим масок значно простіший. Після багатьох місяців сплутаного інформування від органів охорони здоров'я щодо масок, уряди вирішили спростити правила, щоб зробити їх культурною нормою.

"Було багато плутанини щодо того, де людям потрібно носити маски. І через цю плутанину люди просто ігнорували рекомендації й не носили їх", - пояснила директор Центру демографії Оксфордського університету Мелінда Майллс.

"Саме тому деякі країни рухаються в бік широкої, загальної політики", - додала вона.

Наукове розуміння повітряної передачі COVID-19 ще досліджується. Але експерти досі згодні, що ризик зазвичай вищий в приміщенні. На початку цього місяця група з 239 вчених написала відкритий лист в ВООЗ, закликаючи визнати повітряну природу передачі коронавірусу.

"Велике скупчення людей у закритому й погано провітрюваному просторі - це рушій пандемії", - сказав CNN один з ініціаторів листа.

Але надворі теж є COVID-19. І універсальне правило носити маску, швидше за все, скоротить можливості зараження у багатьох ситуаціях. Дослідження, звіт про яке був опублікований в понеділок, виявило, що використання масок в громадських місцях сповільнило поширення коронавірусу. Однак, потрібно більше часу, щоб це стало помітно. Звіт був опублікований в журналі Health Affairs. В ньому йшлося про те, що щоденна кількість випадків зараження скоротилася на 2% через три тижні після запровадження обов'язкового одягання масок в громадських місцях. Інші вчені погоджуються, що на вулиці теж може бути значний ризик заразитися.

"На свіжому повітрі ризик в цілому трохи нижчий. Але поширення відбувається й надворі теж", - сказав епідеміолог з Університету Нового Південного Уельсу Абрар Чугтай.

"Скрізь, де не вдається дотримуватися соціального дистанціювання, потрібно одягати маску", - додав він.

"Ризик дуже низький у таких місцях, як парки чи великі простори на свіжому повітрі, де не так багато людей. Але якщо ви йдете через людну вулицю, з'являється досить великий потенціал поширення. І буде дуже важко точно точно відділити те, що представляє відкритий простір з високим ризиком, а що з низьким ризиком", - сказав Річард Статт з Кембриджзького університету.

Він також додав, що з'являється додаткова проблема, якщо люди постійно знімають і одягають маски. Тоді зростає загроза, що вони зможуть заразити інших, випадково доторкнувшись до інших людей.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

Covid-2019
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть