Экономика
В Україні б'ють на сполох через ситуацію з податками на землю: від Кабміну вимагають рішучих кроків

В Україні б'ють на сполох через ситуацію з податками на землю: від Кабміну вимагають рішучих кроків

Ситуація зі ставками податку на землю в Україні викликає у багатьох стурбованість, її необхідно вирішувати на державному рівні.

Як повідомив практикуючий адвокат В'ячеслав Ганган, Кабміну слід розробити методологію розрахунку процентної ставки та розробити єдиний уніфікований підхід.

Уряд повинен розробити відповідні критерії для місцевих рад, наприклад, прив'язати розмір податку до площі земельної ділянки та її розташування — у центрі чи на околиці. Адже саме місцеві ради вирішують, як будуть виплачуватися податки до місцевих бюджетів. Такі кроки міністрів допоможуть уникнути анархії у сфері земельних відносин, наголошує експерт.

Підприємці, які беруть землю в оренду у місцевих рад, повинні сплачувати щорічний податок до місцевого бюджету. А ставку податку в кожному конкретному випадку встановлюють місцеві ради. На сьогодні її розмір становить від 3% до 12% від грошово-нормативної оцінки вартості земельної ділянки.

Тобто ця ставка встановлюється індивідуально для кожного підприємця. А оскільки Кабмін не створив єдиних критеріїв на нормативному рівні, звертає увагу експерт, місцеві ради цим користуються.

Через відсутність критеріїв заздалегідь розрахувати, який розмір земельного податку доведеться платити, неможливо.

Така ситуація тягне за собою корупційний та економічний ризики. Тому її необхідно вирішувати на державному рівні, зазначає Ганган.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть