Экономика
Нові ціни на газ: скільки заплатять українці та як змінити постачальника

Нові ціни на газ: скільки заплатять українці та як змінити постачальника

З 1 серпня в Україні почав працювати ринок газу для населення. Це означає, що відтепер українці самостійно можуть змінювати газового постачальника.

"Довгі роки ціни на газ в Україні регулював Кабінет міністрів через НАК "Нафтогаз України". Компанія була зобов'язана продавати газ посередникам-монополістам, які вже з націнкою перепродували його українцям. Спочатку "Нафтогаз" продавав газ так званим облгазсбитам, які потім постачали паливо з націнкою домогосподарствам і промисловим споживачам", – пояснили у пресслужбі "Укратрансгазу".

Тепер же "Нафтогаз України" може безпосередньо продавати газ населенню, як й інші постачальники, а українці – вибирати і змінювати постачальника.

Ціни на газ

Що стосується тарифів на газ, то з 1 серпня ціни для населення, як з 2015 року для промисловості, визначає ринок. Газові постачальники тепер самі мають право вирішувати, за скільки продавати газ споживачеві, а "Нафтогаз" – більше не повинен продавати газ населенню через газсбити.

Уже відомо, що у серпні ціна на газ для населення становитиме 3,24 гривні за кубометр. Як пояснили у "Нафтогазі", ціну підняли через те, що "ринок входить в сезон високих цін, який зазвичай настає з наближенням опалювального періоду".

"У перспективі ціна газ для населення буде змінюватися в залежності від попиту і пропозиції. Традиційно взимку попит зростає, через що тарифи на газ йдуть вгору пропорційно зростанню споживання. Але вже влітку, коли попит мінімальний – ціни знову відкочуються назад. Однак говорити про різке зростання ціни не варто. Цей сценарій Україні не загрожує, щонайменше, через рекордні 22 млрд кубічних метрів газу, накопичених в підземних сховищах. До жовтня накопичений обсяг може досягти 26 млрд кубів. Цих запасів має вистачити, щоб зберегти ціни на газ в країні на відносно низькому рівні навіть в розпал опалювального сезону", – запевнили в "Укртрансгазі".

Вибір постачальника

Щоб відмовитися від свого постачальника газу, споживач повинен подати майбутньому трейдеру кілька документів:

  • заяву на приєднання;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний податковий номер;
  • останню платіжку за газ;
  • свідоцтво про право власності на житло або довіреність.

Все інше зробить новий постачальник і перехід відбудеться автоматично, запевняють в "Укртрансгаз".

"У перспективі активна конкуренція на ринку відкриє для населення безліч можливостей, яких воно був позбавлене ще при старій моделі газового ринку. Домогосподарства, наприклад, зможуть вибирати для себе постачальників зі зручним сервісом, вигідними пропозиціями або брати участь в акціях на кшталт тих, що роблять провайдери інтернет-послуг і мобільні оператори", – пояснили у держкомпанії.

Але з початком роботи ринку газу для населення в Україні з'явився ще один нюанс. Раніше гарантами безперебійного постачання блакитного палива в оселі українців виступали саме газсбити. З 1 серпня цей обов'язок було скасовано.

"Тепер, якщо споживач через форс-мажор залишиться без постачальника (наприклад, він стане банкрутом), його замінить постачальник останньої надії (їм призначений" Нафтогаз ". – Ред.). І у споживача буде до 60 календарних днів, щоб знайти собі нового постачальника ", – відзначили в" Укртрансгазі ".

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

газ Нафтогаз цены
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть