Экономика
Держава поверне гроші: як отримати компенсацію за освіту і житло

Держава поверне гроші: як отримати компенсацію за освіту і житло

Держава може повернути частину суми, витраченої на освіту, житло та інші цілі. Повернути можна 18% від витрат – розмір прибуткового податку, це називається податкова знижка. Однак отримати її можуть тільки ті, хто працює офіційно і платить податки.

За що можна повернути гроші і як це зробити.

Як отримати компенсацію за освіту

Олені Гончаровій податкова повернула близько 4 000 з 10 000 грн, витрачених на освіту в університеті. Вона дізналася про податкову знижку від знайомої, коли закінчувала магістратуру.

"Коли я йшла до податкової, то очікувала, що мені відмовлять. Думала, вони не зацікавлені повертати гроші. Але мені за лічені хвилини все роз'яснили. Я подала квитанції про оплату навчання. Паралельно я працювала, тому і подавала довідку про доходи, що сумлінно плачу податки. Через місяць мені повернули гроші. Мене ця сума тоді дуже виручила. Кожен українець може отримати компенсацію – це реально", – розповідає Олена Гончарова.

Отримати компенсацію можна за оплату навчання в ПТУ і коледжах. Якщо дитина ходить до приватних дитсадка або школи, батьки теж можуть звертатися за відшкодуванням податку. Компенсація стосується тільки освіти в Україні.

Щоб її отримати, треба мати договір з навчальним закладом та квитанції, які підтверджують оплату навчання . Оформити знижку можуть як сам студент, якщо він офіційно працює і платить податки, так і його батьки.

Отримати знижку можна після закінчення податкового року. Тобто, 2020 року можна отримати компенсацію за витрати 2019-го . Для отримання знижки треба піти до Фіскальної служби з паспортом, ІПН, договором на навчання, квитанціями за рік. Там дадуть заповнити податкову декларацію, до неї треба вписати отримані доходи за рік і суму, яку людина заплатила за освіту. Протягом 60 днів гроші повернуть.

"Для отримання податкової знижки платник податку подає до податкового органу податкову декларацію разом з копією документів, що підтверджують право на податкову знижку. Податковий орган розглядає представлену декларацію разом з наданим пакетом документів і повідомляє платника податків про результати розгляду: повертаються йому податки, чи він отримує обґрунтовану відмову в нарахування податкової знижки", – пояснює Оксана Каращук, старший консультант відділу податкових та юридичних послуг KPMG в Україні.

При цьому розмір заробітної плати платника податків повинен бути вище суми компенсації.

Наприклад, людина задекларувала за 2019 год 30 000 долл доходу, а на освіту витратила 42 000 грн. Тоді їй виплатять прибутковий податок тільки з річного доходу – 5 400. Якщо людина задекларувала за рік дохід 66 000, з якого заплатила 11 880 грн прибуткового податку (18%), а витрати на освіту становили 32 000, тоді податкова виплатить різницю між прибутковим податком і податком з суми на освіту:

66000-32000=34000 – різниця, з якої компенсується податок;

34000*18%=6120 – розмір податку;

11880-6120=5760 – сума компенсації.

Як отримати компенсацію за кредитом на житло

Податкову знижку можна отримати за сплачені відсотки за іпотечним кредитом. Але для цього треба бути зареєстрованим за адресою житла.

Сама компенсація залежить від розміру площі житла . Якщо вона більше 100 квадратів, то податкова відшкодує менше. Так, якщо площа будинку 120 квадратів, то до податкової знижки застосовуватиметься коефіцієнт 0,83 – це співвідношення допустимої площі до фактичної (100 кв.м/120 кв.м). Це означає, що держава поверне податок не на всю суму сплачених відсотків, а тільки 83% від них. Якщо площа купленої квартири менше 100 квадратів, коефіцієнт не застосовується. Якщо будинок будується, то першого року, як тільки людина отримала прописку, треба подати декларацію на податкову знижку з сумою сплачених відсотків за попередні роки.

Наприклад, людина заплатила 50 000 грн відсотків за кредитом, а площа квартири 60 кв. м. Офіційна зарплата становила 200 000 долл за рік. Податкова поверне:

200 000*18%=36000 грн – сума прибуткового податку, сплаченого за рік;

50000*18%=9000 грн – розмір прибуткового податку від суми сплачених відсотків;

36000-9000=25000 грн – сума повернення.

Однак оформляти знижку можна тільки протягом 10 років. Якщо відсотки за кредитом у валюті, то сума платежів за відсотками перераховується в гривні за курсом Національного банку.

За що ще можна отримати компенсацію

Крім витрат на вищу освіту і відсотків за іпотечним кредитом, українцям можуть компенсувати:

  • витрати у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;
  • оплату приватних садочків, шкіл, навчання в коледжах або вишах;
  • оплату лікування, в тому числі ліків, протезів. Однак, сюди не відноситься косметичне лікування і хірургія, протезування зубів, операції зі зміни статі, лікування венеричних захворювань, лікування табако- і алкозалежності;
  • суму страхових платежів до недержавних пенсійних фондів, за страхування життя;
  • оплату репродуктивних технологій;
  • суму, витрачену на переобладнання авто на альтернативне пальне: зріджений газ, біоетанол, біодизель та інші види біопалива;
  • оплату вартості держпослуг, пов'язаних з усиновленням дитини;
  • орендну плату переселенцям.

Українці все частіше користуються податковою знижкою, каже Оксана Каращук. Це зв'язано з тим що підстави для нарахування знижки розширюються. Наприклад, з 2019 року з'явилася можливість включати до знижки суму грошей, сплачених не тільки за вищу освіту, а й за дошкільну, позашкільну, загальну освіту, професійну.

Труднощі найчастіше виникають через підготовку документів, які підтверджують право на знижку.

"Наприклад, якщо законодавством передбачено, що до податкової знижки можна включити частину відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, то в платіжних документах повинно бути вказано, що платіж є сплатою відсотків за кредитом, а не, наприклад, тіла кредиту. Або якщо до податкової знижки включаються витрати на здобуття освіти, то труднощі можуть виникати, якщо в платіжних документах зазначено інше, наприклад, платіж є оплатою за навчання і харчування, тощо", – пояснює Оксана Кара.

А якщо податкова відмовляє через нестачу підстав для знижки, можна повторно подати декларацію з новим пакетом документів, з огляду на зауваження податківців. Однак зробити це треба не пізніше 31 грудня.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

налоги ГФС
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть