Экономика
Atlantic Council: кредит МВФ дає Україні можливості, які варто використати якомога швидше

Atlantic Council: кредит МВФ дає Україні можливості, які варто використати якомога швидше

9 червня виконавча рада МВФ нарешті затвердила нову програму для України. Країні запропонували 5 мільярдів євро в режимі stand by на 18 місяців. Перша виплата відбулася одразу.

Програму МВФ чекали довго. Насправді адміністрації президента Володимира Зеленського довелося досить довго працювати, щоб отримати схвалення. Спочатку були очікування, що фонд запропонує Києву розширене фінансування на три роки на умовах проведення реформ. Замість цього він отримав стандарту програму для країн, які переживають фінансову кризу.

Про це на сторінках Atlantic Council пише старший науковий співробітник організації Андерс Аслунд. Він зауважує, що перехід України на умови stand by також ослабили вимоги МВФ. Фонд зосередився на двох фундаментальних умовах з минулої програми. І Україна їх виконала. Український парламент ухвалив закон про ринок землі в березні, а в середині травня - підтримав банківський закон, який не дозволяє повернути 104 банки-банкрути їхнім колишнім власникам. Стандартні ж макроекономічні умови, такі як дефіцит бюджету й обмінний курс, не викликали жодних занепокоєнь.

Аслунд зауважує, що рішення МВФ служить сигналом про схвалення для інших кредиторів. Нова програма фонду відкриває дорогу для щонайменше ще двох мільярдів доларів фінансової допомоги від Світового банку і Євросоюзу.

"Це означає, що Україна може почуватися досить захищено, зважаючи на свої зовнішні фінансові потреби до кінця року", - пише автор.

Сьогодні валютні резерви України складають 25,4 мільярди доларів. Це додає впевненості. Обмінний курс національної валюти у вільному плаванні стабілізувався на рівні 26,5-27 гривень за долар. Глобальні фінансові ринки заспокоїлися. А дохідність українських довгострокових євробондів скоротилася до 6% річних. Це означає, що в України тепер є чудовий доступ до міжнародних фінансових ринків.

МВФ пояснив перехід від середньострокової на короткострокову програму реакцією на глобальну фінансову ситуацію на тлі пандемії коронавірусу. Ніхто не може точно сказати, що станеться  з глобальною економікою. Але в цілому прогнози говорять, що наслідки будуть тяжкі. Через це МВФ хоче, щоб гроші якомога швидше надходили, куди потрібно. Тому він розробив новий інструмент швидкого фінансування з мінімальними умовами, яким вже користуються десятки бідних країн.

Коментуючи нову програму для України, МВФ зробили заяву, яка чітко дає зрозуміти, що фонд вважає нову програму важливою опорою для країни в часи, коли вона намагається розібратися з кризою, спричиненою коронавірусом. Також фонд чітко визначив базові умови, які потрібно виконати для руху вперед. Зокрема, Національний банк повинен бути незалежним, а серйозні зусилля повинні бути націлені на те, щоб повернути гроші після банкрутства банків.

Аслунд зауважує, що сюрпризом у заяві МВФ було те, як фонд незвично для себе висловив занепокоєння й визначив дві чіткі загрози для України. Зовнішня загроза пов'язана з коронавірусом, а внутрішня - з обмеженою прихильністю до ґрунтовної економічної політики.

"Ризики для нової програми дуже великі. Невизначеність через тяжкість і тривалість глобального економічного обвалу особливо висока. З внутрішньої точки зору, невизначеність щодо напрямку економічної політики лишається значною", - зауважили в фонді.

"Заява МВФ досить довга, але між рядками повідомлення українському уряду чітке: ви виконали наші умови, але ми все ще не довіряємо вам", - вважає Аслунд.

Для України рішення МВФ про відкриття нової програми стало великим полегшенням. За даних умов українському міністерству фінансів варто було б використати можливість продати значну кількість євробондів, щоб зробити державні виплати ще більш захищеними. На думку Аслунда, це варто зробити якомога швидше, поки є можливість.

Источник: fakty.kiev.ua
Новости по теме:

МВФ кредиты
Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть